Wat is een mening waard zonder verdieping?

Als vervolg op de in 2013 gelanceerde campagne 'Ode aan Twijfel' bedachten we in 2015 voor Trouw de campagne: 'Wat is een mening waard zonder verdieping?'.

Trouw brengt dagelijks verdieping voor mensen die weten dat niets in de wereld zwart wit is. Daar tegenover zien we een trend dat mensen - met name op social media - steeds vaker en steeds heftiger oordelen. Alsof er geen twijfel mogelijk is. Trouw voert hiermee het maatschappelijke debat aan over de waarde van verdieping en de snelheid van conclusies en oordelen op nieuwsberichten.

Dit bracht ons op het idee om commercials te maken waarin echte mensen ongenuanceerde socialmediaberichten voorlezen over een onderwerp wat hen direct raakt. De commercials worden afgesloten met de boodschap: "Wat is een mening waard zonder verdieping? Wie op zoek is naar de waarheid, moet wél durven twijfelen. Trouw Misschien wel de beste krant van Nederland."

De commercials bevatten allemaal echte mensen die geselecteerd zijn door een researchbedrijf dat gespecialiseerd is in echte verhalen voor media-uitingen. Bij een bijzondere campagne hoort een bijzondere aanpak. Vrijwel alle commercials zijn in één keer opgenomen omdat de eerste takes een zo authentiek mogelijke registratie van de emotie van de hoofdpersonen weergaven.

Mean Tweets

De vorm van het idee is gebaseerd op Mean Tweets. Een populaire rubriek uit een Amerikaanse tv-show van Jimmy Kimmel waarin beroemde mensen tweets over zichzelf voorlezen. In de loop der jaren zijn er een aantal parodieën op gemaakt met gepeste kinderen, klantenservicemedewerkers en daklozen. In tegenstelling tot het Amerikaanse Mean Tweets waarin humor de boventoon voert, zijn de commercials van Trouw bloedserieus en stellen ze op eigentijdse wijze het ultieme oordelen aan de kaak. Confronterend, maar zonder zelf een oordeel uit te spreken.

Redactionele content

De tv-commercials worden ondersteund door radio en printadvertenties. Elke zaterdag verschijnt er in 'De Verdieping' (de dagelijkse bijlage van Trouw) een uitgebreid achtergrondartikel over de onderwerpen waar ook de verhalen van de hoofdrolspelers aan bod komen.

Florianne Harmsen (Marketing manager Trouw): ‘’Trouw lezers verdiepen zich in onderwerpen als deze en vormen zo een weloverwogen mening. In dit geval werd het een wisselwerking: Het concept van de campagne inspireerde de redactie voor de nieuwsverhalen die essentieel zijn voor de bewijsvoering van deze campagne.’’

Verantwoordelijk bij Trouw

Marketing manager: Florianne Harmsen

Project manager: Joanne Zijlmans

Hoofdredacteur: Cees van der Laan

Commercieel directeur: Erik Roddenhof 

Verantwoordelijk bij bureau

Strategie: Rik Heijmen

Creatie: Merlijn van Vliet & Wouter Vanhaeren

CSD: Frieda Ulsamer de Waard

Project manager: Valery Story

Productie

Research: Verhalenbank Story Supply

Filmproductie: Mike TeeVee

Regie: Hugo Keijzer

Camera: Robbie van Brussel

Productie: Inge Zoete & Ellen Utrecht

Audioproductie: Big Orange

Voiceover: Barry Atsma

Client
Trouw
About This Project